Noor
Noor Kwaaltjes bij Baby 17 jan 2017

Spruw

Als kersverse moeder ben je zoals gezegd zo hormonaal als wat. Door slaapgebrek zal je weerstand ook betere tijden gekend hebben. Beiden kunnen een candida- infectie opleveren, ook wel schimmelinfectie genoemd. Een candida-infectie kan op verschillende plaatsen op je lichaam opduiken, maar als deze de tepels van de moeder bereikt, dan hebben we het over spruw. Geef je borstvoeding, dan kan het ook de mond van je kind besmetten. Een andere manier waarop hij hiermee besmet kan worden is de pink. Laat dus nooit iemand zomaar een pink in de mond van je kindje stoppen, ook niet als troost. Laat dat liever alleen aan je partner en jezelf over en dan nog: altijd eerst goed wassen met desinfecterende zeep.

Spruw is te herkennen aan een wittig laagje in de mond van de baby, met name op de tong en aan de binnenkant van de wangen en de lippen. Niet te verwarren met witte melkresten in het mondje, die zijn namelijk weg te poetsen. Door spruw kan je kindje meer moeite krijgen met drinken, ook omdat het best pijnlijk is. Een moeder hoeft zelf niet eens te merken dat ze spruw heeft.

Hoe kom je er vanaf?

Verschoon de zoogkompressen zo vaak mogelijk en laat je tepels na het voeden even in de droge lucht doorluchten. Let goed op je hygiëne, dus verwissel je handdoek na iedere douchebeurt, gebruik in de keuken bijvoorbeeld tissues en keukenrol in plaats van theedoeken, verwissel ondergoed en bh’s ten minste één keer per dag (dat deed je hopelijk ook al toen er van spruw nog geen sprake was), maar ook kleding waarop je (moedermelk) geknoeid hebt. Was alles op tenminste 60 graden; je zou de wasbeurt kunnen afsluiten door na te spoelen met azijn. En steriliseer (of maak het zo goed mogelijk schoon als steriliseren geen optie is) iedere dag alles dat met moedermelk of met zijn mond in aanraking komt, zoals spenen, flessen, knuffeltjes, etcetera.

Let op:

Heb je spruw dan kan verse afgekolfde melk kan gewoon aan de baby gegeven worden. Het invriezen van moedermelk tijdens een candidabesmetting is niet verstandig omdat de schimmel het invriezen overleeft en later een nieuwe infectie kan veroorzaken.

Mocht dit alles niet helpen, raadpleeg dan een lactatiedeskundige of een huisarts, want dan zal grover geschut zoals medicatie nodig zijn.

Reageer op artikel:
Spruw
Sluiten