Het RS-virus

Als de R in de maand zit, krijgen veel kindjes last van het RS-virus. Op dit moment zijn er zelfs zoveel kindjes met het RS-virus, dat het een van de oorzaken is dat kinderziekenhuizen vol zitten (plus het feit dat er te weinig verpleegkundigen zijn en er zoveel andere nare virussen door de lucht racen). Kinderen worden zelfs naar Belgische ziekenhuizen gebracht.

 

Wat is het RS-virus?

Het rs‑virus is een besmettelijke infectieziekte die vooral voorkomt in de herfst en winter (denk aan de periode dat de ‘r’ in de maand zit). Hij wordt overgedragen door speeksel. Oftewel al het vocht dat vrijkomt bij hoesten, niezen, praten en snotteren… Zet een paar kids bij elkaar en daar heb je je infectiegevaar. Bij baby’s kan het gevaarlijk zijn, maar gelukkig verloopt het ziektebeeld bij oudere kinderen vaak een stuk milder. In de meeste gevallen blijft het bij een verkoudheid. Af en toe komt het bij baby’s of peuters toch tot een ziekenhuisopname, maar over het algemeen hoeft het rs‑virus helemaal niet zo schrikwekkend te zijn als veel mensen denken.

 

Hoe herken je het?

Het ziektebeeld vertoont gelijkenissen met een simpele verkoudheid, dus denk aan klachten als: een verstopte neus, snotteren, keelpijn en hoesten. Maar ook ergere klachten kunnen voorkomen. Zoals: heel zware hoestbuien die je kind kunnen uitputten en waarbij het lijkt of hij er bijna in blijft. Maar ook kortademigheid, en versneld en piepend ademhalen. Je kunt merken dat je kind moeite heeft met ademen en/of benauwd is als je zijn borstkas ziet intrekken of als zijn neusvleugels wijd uit gaan staan.

 

Van virus naar longontsteking

Het rs‑virus kan zich dieper in de longen nestelen en daar een ontsteking veroorzaken. Dat is het vervelende van dit virus. Want een longontsteking kan een kind heel erg benauwd maken en angstige momenten opleveren voor zowel hem als zijn ouders.

 

Apneu

Bij kleine kinderen kan het rs‑virus ademstops (apneu) Dat is een reden om naar je huisarts of het ziekenhuis te gaan.

 

Wat te doen?

Bij het verloop van deze ziekte helpen een zoutoplossing of neusspray met xylometazoline, een doormidden gesneden ui, goede hygiëne, rust, regelmaat en gezonde voeding, een (kinder)paracetamol en de middeltjes tegen hoesten en verkoudheden die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist of reformwinkel.

 

Naar de huisarts als…

Heeft je kind al een paar dagen koorts, drinkt hij niet meer goed, heeft hij veel pijn, is hij erg benauwd of maak je je gewoon zorgen omdat hij niet het (actieve) kind is dat je kent, dan moet je gewoon je huisarts bellen!

 

Waarom wordt een kind (en wij ook) eigenlijk in de winter vaker verkouden?

In de winter zitten de meeste kinderen veel binnen. Gesloten ruimten zijn de ultieme plek voor micro-organismen om zich lekker te vermenigvuldigen. Je hebt de verwarming in de winter vaak aan, wat de lucht droog maakt. Maar ook zonder verwarming komt droge lucht meer voor in de winter dan in de zomer. Deze lucht droogt het slijmvlies in de neus uit, waardoor virussen makkelijker naar binnen kunnen. Dus, ook nu weer: zet of hang bakjes met water op of aan de verwarming om de luchtvochtigheid wat op te krikken. Je hebt hier ook speciale apparaten voor, maar daar hangt dan wel weer een prijskaartje aan. En lucht je huis goed! Ook in de winter. Zet sowieso iedere dag even het raam in de slaapkamer open, al is het maar een halfuurtje.

 

Buskruit met EHBO

Wil je het leed van je kindje zo goed mogelijk beperken? Dan is Buskruit met EHBO wat voor jou.

Buskruit met EHBO hebben we in opdracht van en in samenwerking met KNV EHBO speciaal geschreven voor alle ouders die weleens in een situatie terechtkomen waarbij hun kind op welke manier dan ook gehavend ‘uit de strijd komt’ en zijzelf even geen raad weten. Van schaafwond tot verstikking, van blaasontsteking tot kinderziekte, van hapje kerstster tot tekenbeet, van eczeem tot elektriciteitsletsel; al het mogelijk lichamelijk ongemak of letsel komt aan bod. Beschreven wordt hoe je het kunt herkennen, hoe je moet handelen en – indien mogelijk – hoe je het kunt voorkomen.

Met als doel dat deze informatie het verschil kan maken. Of liever gezegd, dat ouders zelf het verschil kunnen maken. Kortom, hét EHBO-handboek voor iedere ouder.

 

Reageer op artikel:
Het RS-virus
Sluiten