Noor
Noor Kwaaltjes bij Baby 17 jan 2017

Koorts

Helaas is het onvermijdelijk; op een gegeven moment zal je kindje voor de eerste keer echt verhoging of koorts krijgen. Verhoging wil zeggen een temperatuur tussen de 37,6 en 38,0°C. Koorts is een temperatuur van 38°C en meer. In de meeste gevallen betekent verhoging of koorts niets ernstigs. Kindjes kunnen bijvoorbeeld al even koorts krijgen na bijvoorbeeld een vaccinatie, of als er tandjes doorkomen. Sowieso zijn baby’tjes heel vatbaar voor ieder virusje, omdat hun immuun stelsel nog geen antistoffen heeft aangemaakt.

Verhoging: temperatuur tussen 37,6 en 38 graden

Koorts: temperatuur van 38 graden of meer

Koop hier je thermometer

 

Wees voorzichtig met temperaturen, we raden aan om de punt van de thermometer even in de Vaseline of de Sudocrem te dopen om te voorkomen dat je je baby pijn doet.

Koop hier de Sudocrem

Allereerst; koorts bij kinderen heeft een functie. Je kind heeft iets onder de leden en het lichaam is hier zelf tegen aan het vechten, weerstand aan het bieden. Koorts is dus eigenlijk een gezonde reactie van het lichaam op virussen en bacteriën. Het is alleen wel belangrijk dat het niet om een te jonge zuigeling gaat. Krijgt je kindje in de eerste 3 maanden verhoging of koorts, dan is het wel verstandig je huisarts te bellen.

Wanneer je kindje 3 maanden of ouder is, is een aantal zaken van belang:

  • Heeft hij langer dan 3 dagen koorts, neem dan contact op met de dokter.

  • Koorts oplopend tot zelfs 40°C komt best vaak voor en is dus niet schrikwekkend voor baby’tjes, maar vertrouw je het niet, bel dan altijd je huisarts.

  • Een kindje kan in een koortsstuip raken. Een koortsstuip is te herkennen aan plotseling heftige schokken aan beide armen en benen, die een paar minuten tot een kwartier kunnen duren, maar vanzelf weer ophouden. De oogjes kunnen wegdraaien en de lipjes en nageltjes kunnen blauw verkleuren. Soms houdt het kindje zelfs even op met ademen en raakt het buiten bewustzijn. Daarna is het kind vaak suf en niet goed te wekken. Een koortsstuip ontstaat meestal aan het begin van een koortsperiode, als de koorts net begint op te komen (soms hoef je niet eens te merken dat er een stuip optreedt, bijvoorbeeld als de koorts ’s nachts opkomt). Helaas is een koortsstuip ook met paracetamol niet te voorkomen. Het is een naar gezicht om je kind zo te zien, maar gelukkig kan het geen schade aanrichten. Mocht het zich voordoen, probeer dan – hoe moeilijk ook – rustig te blijven. Leg je kind op z’n zij of buik met het hoofdje opzij, zodat er geen verslikkingsgevaar kan optreden. Check of er niets in het mondje zit en of hij goed kan ademen. Houd hem stevig vast of leg hem neer op een open plek, zodat hij zich geen pijn kan doen en bel dan snel de huisarts of 112.

Let op: Geef hem in ieder geval niets te drinken tijdens een koortsstuip, dit in verband met verslikkingsgevaar.

  • Je kindje zal best veel slapen. Dat is normaal: als wij ziek zijn, hebben we ook meer behoefte aan slaap.

  • Wees erop alert dat je kindje bij koorts voldoende vocht Zit je nog in een strak voedingsregime, dan is koorts een reden om eventueel van je schema af te wijken en desnoods kleinere beetjes voeding verdeeld over de gehele dag te geven. Zeker in geval van borstvoeding gaat deze regel op. In moedermelk zit namelijk de perfecte mix van suikers en zouten die ervoor zorgen dat je kindje niet snel zal uitdrogen. Om niet te spreken van de hormonen en eiwitten die voor de versterking van het immuun stelsel zorgen.

  • Ook belangrijk is dat je kleintje voldoende blijft plassen. Als je geen nattigheid voelt in de luiers, kun je het ook aan de zwaarte van de luier voelen; vergelijk het gewicht dan met een nog ongebruikte luier. De eerste luiers van Pampers (Newborn) hebben bovendien een gele lijn door het midden, die groen of blauw kleurt als je kindje heeft geplast. Vonden wij wel zo makkelijk. Drinkt je kindje niet én heeft het over de dag heen droge luiers, dan kun je het beste je huisarts raadplegen. Zoals gezegd: een klein kindje kan snel uitdrogen.

  • Een kindje met koorts kan beter binnen blijven, geen gezellige wandelingetjes maken dus.

  • Heb je het idee dat je kind niet meer alert reageert? Ook dan meteen even een telefoontje naar de huisarts.

De graadmeter is wat ons betreft toch dat jij je kind het beste kent, ook al ken je elkaar nog niet zo lang. Als je het niet vertrouwt, dan altijd de dokter bellen. Better safe than sorry!

Koorts

Reageer op artikel:
Koorts
Sluiten