Eerste hulp bij diarree

Veel kinderen hebben weleens diarree: dunne, waterige ontlasting, één of meerdere keren per dag. Helemaal niet erg, vaak duurt het maar een paar dagen en gaat het vanzelf weer over. Heeft je kind diarree, zorg er dan voor dat hij voldoende water of lauwe thee drinkt zodat zijn vochthuishouding op peil blijft. Schrik niet, het is ook geen grapje, maar bij diarree schijnt cola zonder prik ook te kunnen helpen.

Het kan niet zoveel kwaad als je kind even iets minder eet. Dat zal hij er vanzelf weer bij eten als hij zich wat beter voelt. Laat hem eten en drinken waar hij zelf zin in heeft, dat verdragen zijn darmen dan gek genoeg vaak ook het beste. Het lijf geeft goed aan waar het behoefte aan heeft.

Bij diarree is een goede hygiëne belangrijk. Niet alleen in de zin van handen wassen en de wc schoon houden, maar ook in de zin van groenten en fruit goed wassen, eten op de juiste manier bereiden (goed verhitten, geen rauw vlees en niet twee keer opwarmen). Over het algemeen geldt: meestal is een virus de boosdoener en is je kind er met een paar dagen weer van af. Houdt de diarree langer dan een paar dagen aan, bel dan voor de zekerheid je huisarts.

Eerste hulp bij diarree:
• Laat je kind voldoende water of lauwe thee drinken (geen koolzuurhoudende dranken, geen appelsap), zodat zijn vochthuishouding op peil blijft.
• Laat hem kleine porties eten en dan vooral waar hij zelf zin in heeft (dat verdragen zijn darmen vaak het beste en doorgaans geeft zijn lichaam zelf al aan dat friet of andere vette snacks nu niet echt gewaardeerd worden). Chips mag hij wel eten, omdat hij ook genoeg zout moet binnenkrijgen. Een teveel aan water/vocht kan namelijk waterintoxicatie tot gevolg hebben.
• Zorg voor een goede hygiëne: laat je kind zijn handen regelmatig wassen, hou de wc goed schoon, en was je groenten en fruit zorgvuldig onder de kraan.

Wanneer meerdere malen diarree per dag samengaat met overgeven en/of hoge koorts, zul je alert moeten zijn op mogelijke uitdroging. In sommige gevallen kun je uitdroging voor zijn door je kind oral rehydration solution te geven. ORS‑poeder is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist en wordt met name bij baby’s gebruikt, maar kun je ook zonder problemen aan je grotere kind geven. Dit poeder zorgt ervoor dat zijn lichaam wordt aangevuld met vocht, maar ook met mineralen, zouten en suikers, die samen uitdroging tegengaan. Handig om altijd een pakje van in huis te hebben, en zeker om mee te nemen op vakantie. In het buitenland (dan hebben w het vooral over warme landen) kan het water van mindere kwaliteit zijn, waardoor je kind sneller infecties oploopt die weer diarree of overgeven tot gevolg kunnen hebben. Tel daar warm weer in combinatie met zweten bij op, en je hebt een recept voor uitdroging. De echte jonkies (tot 2 jaar) kunnen binnen één dag uitdrogen. Wat oudere kinderen zijn wat beter bestand, maar houden het ook niet langer dan twee, drie dagen vol. Mocht je je zorgen maken, vind je hieronder de tekenen van uitdroging op een rijtje, dan weet je waar je extra op moet letten. Bovenal – we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken – geldt ook hier: maak je je zorgen, dan moet je gewoon je gevoel volgen. Niemand zal je dat extra belletje of bezoek aan je huisarts kwalijk nemen.

Dus, samengevat: hoe signaleer je uitdrogingsverschijnselen?
• Je kind plast niet of nauwelijks. Dit merk je aan droge luiers of (bijna) geen wc‑bezoekjes.
• Hij heeft donkere plas die sterk ruikt.
• Hij is suf en lusteloos.
• Hij klaagt over een droge mond en een niet te lessen dorst.
• Wanneer je met je vingers een stukje vel van zijn hand omhoog trekt, blijft zijn huid omhoog staan.
• Zijn ogen zijn dof en lijken dieper dan normaal in hun oogkassen te liggen.
Als je kind de bovenstaande tekenen vertoont, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de Spoedeisende Hulp te gaan. Daartegenover staat dat als hij nog plasluiers heeft of regelmatig naar de wc gaat om te plassen, lekker drinkt en nog huilt met echte tranen je je geen grote zorgen hoeft te maken.

Meer lezen over lichamelijke kinderkwalen, (kinder)ziekten, ongelukjes of ongelukken die jouw kindje kunnen treffen? Dan is BUSKRUIT met EHBO een must have. Lees er meer over in deze link.
Of beter nog, doe de BUSKRUIT met EHBO-workshop (begeleid door gecertificeerde docenten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO)! Meer weten? Check dan deze link.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij diarree
Sluiten